Hummus is gezond, maar de hummus die je in de winkel koopt helaas niet. Deze zit blijkbaar vol met ongezonde toevoegingen die een lekkere hummus helemaal niet nodig heeft. Zelf hummus maken dus, is met dit recept zo gedaan.
- Kikkererwten, blik à 400 gr, gooi het sap niet weg!
- Tahin, 1 eetlepel
- Citroensap, 20 ml of 1/2 citroen
- Knoflook, 1 teen
- Cayennepeper poeder , 1 theelepel
- Paprika poeder, 1 theelepel
- Peper en zout, snufje
Pureer alle ingrediënten met de helft van het opgevangen sap met een staafmixer tot een smeuïge gladde hummus. Voeg vooral meer kikkererwtenvocht toe wanneer hij te ‘droog’ lijk. Breng op smaak met peper en zout en laat een nachtje op smaak komen in de koelkast, harmoniseren noemen ze dat.
Strooi er de volgende dag beetje paprikapoeder overheen en druppel er een scheutje goede olijfolie overheen en serveren maar.
Durf te variëren
De klassieke hummus is al lekker van zichzelf, maar met hummus kan je zoveel heerlijke combinaties maken, zonde om het niet een keer te proberen. Maak bijvoorbeeld een pittige variant door er harissa aan toe te voegen. Maak er een loaded variant van door te besprenkelen met fijngehakte pistache en granaatappelpitjes. Of pureer geroosterde groente mee, denk aan pompoen, zoete aardappel, biet, paprika of wortel. En durf te experimenteren met droge kruiden.