Fujifilm Instax Camera mini 8

IMG_1013Fotograferen ging bij mij nooit zo goed. Met mijn telefoon vergat ik vaak dat ik foto’s gemaakt had en met een camera vergat ik om überhaupt foto’s te maken. En dan ook nog het laten uitprinten bij de Kruidvat of Hema, gek werd ik daarvan. Als ik een mooi plaatje schiet wil ik dat meteen in mijn handen kunnen hebben en in een fotoboek of op mijn muur kunnen plakken.

Je kan je dus voorstellen dat ik al een aantal jaren aan het azen was op de Instax mini 8. Een soort Polaroid toestel, waar de foto meteen uitrolt en na 5 minuten zichtbaar wordt. Maar mij kennende, zou ik dat ding een maand enthousiast gebruiken en dan in een hoekje smijten om ’em daar te laten verstoffen. Ik raak gewoon snel verveeld.
Toen ik afgelopen jaar bij de Hema werkte, viel mij op hoe goedkoop deze camera daar was. Én ik zou personeelskorting krijgen. Ik heb toen mijn moeder lief aangekeken en ze wilde hem wel voor mijn verjaardag kopen. YES!
Maar toen probleem nummer 2; ze hadden niet meer de kleur die ik wilde (blauw) en ik zou over een week op vakantie gaan, naar het festival Sziget. Paniek! Natuurlijk moest en zou die camera mee naar Boedapest gaan. Een dag voordat ik ging, heb ik de laatste (een gele) uit een Hema uit Limburg gevist, samen met mijn mama, en was ik allang blij dat ik mijn vakantie kon gaan vastleggen.
En wat een succes was de Instax mini! Veel mensen die me zagen fotograferen, keken geïntrigeerd naar wat er nou uit dat gele stuk speelgoed rolde; een super mooie foto!
Ik heb al zeker 100 foto’s gemaakt in vier maanden en het verveelt me nog steeds niet. Op eBay heb ik zelfs een nep leren hoesje gekocht met band zodat ‘ie makkelijk om mijn nek kan hangen (als een echte toerist).

 polaroid fotos jup

Nu even de technische feitjes;
-De Fujifilm Instax Camera mini 8 kost bij de Hema €65,-. Dat is niet veel, maar let op! De foto’s zijn €14,- voor 2 x 10. Dat komt neer op €0,70 per foto. Even ter vergelijking; als je een foto laat uitprinten bij de Hema kost het je ongeveer €0,35. Dus daar ben je wel het dubbele aan kwijt. Ook zijn de foto’s heel klein, namelijk 62 x 46 mm. Dat is ongeveer de grote van een creditcard. Als je een foto laat uitprinten zal deze ongeveer 10 x 15 cm zijn. Dat is wel even een verschil.

Fujifilm Instax lampjes jup

Met dit lampje geeft de camera aan op welke stand je ’em moet zetten

-De camera heeft 5 standen;
1. Huisje (voor binnen en ‘s avonds)
2. Wolkje (wanneer het schemert of bewolkt is)
3. Normaal zonnetje (zonnig met een paar wolken)
4. Fel zonnetje (wanneer de zon vol schijnt)
5. Hi-key
Bij de eerste vier geeft hij zelf aan welke van deze je moet kiezen, door middel van een lampje dat gaat branden (zie de foto). Vervolgens draai je zelf aan de lens om zo op het goede plaatje uit te komen. Dit zorgt ervoor dat het diafragma kleiner of groter wordt zodat de foto’s niet onder- of overbelicht worden. Dan is er nog de Hi-key functie. Hiermee kan je de foto overbelicht laten worden voor een speciaal effect. Maar eerlijk gezegd zijn de foto’s al redelijk licht dus zou ik deze functie niet echt aanraden.

– Waar ik erg blij mee was is dat er ook een flitser op zit. Voor een simpele camera vond ik dit best bijzonder. Waar ik wel een beetje aan moest wennen was dat de flitser bij elke stand van de camera afgaat. Dus ook als het al heel licht is buiten. Daardoor zijn gezichten soms wel wat overbelicht, maar dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij. Daardoor krijg je wel dat effect alsof het een oude foto is van jaren geleden. De flitser heeft een bereik tot 2,7 meter.

Fujifilm Instax achterkant jup

De achterkant van de camera. Hier stop je de foto’s in en in het zwarte rondje kan je zien hoeveel foto’s je nog hebt.

-Een ander probleempje is dat het gaatje waar je doorheen kijkt een stuk naar links zit en dus niet recht boven de camera. Het gaat dan fout wanneer je van dichtbij foto’s wil maken. Want dan staat je afbeelding niet in het midden. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ze aangeven op de site dat de minimale afstand voor een foto 0,6 meter moet zijn. Maar ik ben dan natuurlijk zo eigenwijs om het wel uit te willen proberen.

-Er zijn 7 kleuren verkrijgbaar: wit, zwart, roze, blauw, geel, raspberry (fel roze) en grape (fel blauw/paars). Deze laatste twee zijn alleen niet te koop bij de Hema, dus dan zal je even op eBay moeten zoeken.

Fujifilm Instax hoesje jupMijn Leren Hoesje jup

Ik denk dat de conclusie van dit verhaal redelijk duidelijk is. Ik vind het een prachtig toestel en ben er heel gelukkig mee. Je foto is meteen klaar, de camera kan overal mee naartoe en het apparaat ziet er ook gewoon super leuk uit! Dus als je de imperfectie van de foto’s wel kan waarderen en niet meteen je camera het raam uitgooit als er eentje is verpest, zal ik je deze sterk aanraden!

mijn kamer fotos jup

Hier heb ik mijn foto’s in mijn kamer boven mijn bed gehangen! Samen met de lichtjes en de landkaart vind ik het er heel erg gezellig uitzien.  Wat zou jij met de foto’s doen?

Liefs!

 

1 Comment

  • Reply
    Isabella
    1 December 2015 at 2:55 PM

    Super gaaf ding zeg 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.