Het geheim van een geweldige hamburger

De hamburger is een van de meest populaire en favoriete gerechten in Amerika. De hamburger patty is een gemalen rundvlees gerecht. Het begon als een manier om de restjes biefstuk te gebruiken en werd een van de meest iconische en beroemde gerechten in Amerika. Maar het rode vlees, de vette sauzen het witte vezelarme broodje maken het wel vaak een échte ongezonde guilty pleasure.

Een hamburger hoeft natuurlijk niet zo ongezond te zijn. Een hamburger van vers rundvlees op een volkoren broodje met sla en tomaat, scoort al stukken beter qua voedingsstoffen. En wist je dat een lekker hamburger helemaal niet hoeft te zwemmen in de saus? Integendeel zelfs, een dun niet overheersend laagje mayo is de truc.

De lekkerste hamburger maak je gemakkelijk zelf. Mijn hamburger bestaat standaard uit: Een zachte (italiaanse) bol met een dun laagje ketchup-mayo, sla, tomaat, zure augurk, gebakken uien, bacon en een runderhamburger. Zo lekker, in restaurants kom ik ‘m zelden zo lekker tegen.

Het geheim van een goede hamburger

Je hebt nodig:

Ingrediënten hamburger

  • 400 gram rundergehakt
  • 4 gram zout
  • Snuf peper
  • Snuf paprikapoeder
  • Snufje cayennepepr
  • Snufje gemberpoeder
  • Snufje koriander
  • Snufje nootmuskaat
  • 4 (hamburger) broodjes
  • 4 plakjes bacon (of ontbijtspek)
  • (Zonnebloem)olie, 1 eetlepel
  • 1 ui, in dunne ringen gesneden
  • 4 Cocktail augurkjes, zuur
  • Mayonaise, 4 theelepels
  • Ketchup, 2 theelepels
  • 1 kleine Sla romaine
  • 1 Tomaat

Optioneel:

  1. Kaas, om er een lekkere cheeseburger van te maken
  2. Chips, voor de crunch
  3. Prikker, om de boel bij elkaar te houden

Bereidingswijze

Stap 1: Het belangrijkste onderdeel van de hamburger is natuurlijk de hamburger zelf, de patty. Deze maak je gemakkelijk zelf door 400 gram rundergehakt te mengen met 4 gram zout, een flinke snuf peper, flinke snuf paprika en een snufje nootmuskaat, cayennepeper, gemberpoeder en koriander. Maak hier 4 (niet te dikke) hamburgers van, en laat ze minimaal een uur afgedekt rusten in de koelkast. Dit laatste is heel belangrijk anders bindt de hamburger niet goed en krijg je meer iets dat lijkt op gehakt in plaats van hamburger.

Stap 2: Bak de hamburgers in een laagje olie. Niet te lang, het is vers gehakt, dus hij mag een beetje rood blijven van binnen. Laat de hamburger na het bakken nog even nagaren in aluminium en bak de bacon. Ook dit niet te lang, té krokant is niet lekker. Leg de bacon op de hamburger en bak in dezelfde pan de uienringen.

Tijd voor het opbrouwen van de hamburger. Beginnend met het broodje, ga voor een niet al te hard broodje. Bak je het broodje zelf af, laat deze dan nog even onder een theedoek rusten zodat het broodje zacht blijft en makkelijker af te happen is. Het perfecte broodje voor een hamburger is een brioche die licht zoet, zacht en licht geroosterd is.

Stap 3: Snijd het broodje door midden en smeer op de bovenkant een beetje ketchup en mayonaise, een dun laagje, hij mag niet overheersen. En strooi er wat fijn gesneden augurk overheen. De sla en tomaat breng je, net als in een salade, op smaak met een beetje olijfolie, zout en peper. En leg de tomaat op de ketchup-mayo en daarop pas de sla, dit verkleint de kans op schuiven. Leg er een schepje gebakken uien op, met daarbovenop de hamburger en de gebakken bacon.

Je kan er nu zelfs een lekkere cheeseburger van maken door er nog een plakje kaas op te leggen (of geef het een extra dimensie door er een klein handje naturel chips tussen te stoppen). En maak het broodje af met de onderkant van het broodje. Steek er tegen het schuiven eventueel nog een prikker doorheen, en eet smakelijk!

Liever koolhydraatarm of glutenvrij?

Er zijn volop redenen om brood van je menu te schrappen, zo je kan intolerant zijn voor gluten of een koolhydraat dieet volgen dat brood in de ban heeft gedaan. Wist je dat een hamburger met al zijn heerlijke toppings ook heel goed combineert in een salade? Probeer het een keer, laat het broodje weg en voeg wat meer sla en tomaat toe dat op smaak is gebracht mt olijfolie, zout en peper.

Tip: Deze hamburgers zijn prima in te vriezen en doen het ook geweldig op de barbecue!

Plaats een reactie