3 reasons why you should become a vegetarian in January

Januari = Vegetarisch
In het artikel van maandag schreef ik al dat ik heel januari vegetarisch wil gaan eten. In de blogpost van vandaag wil ik daar wat meer uitleg over geven, ik merk namelijk dat veel mensen in mijn omgeving vragen hebben over deze (eventueel tijdelijke) keuze. Het komt voor mij neer op drie beweegredenen: gezondheid, onze aarde en ethische verantwoording. Natuurlijk is groente ook een stuk goedkoper dan vlees, dat is voor een arme student ook wel een meevaller. We zitten pas op dag vier, maar ik heb een goed gevoel over deze challenge!

Gezondheid

Vlees kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Het levert zeer belangrijke eiwitten, mineralen en een groot deel van de B vitamines. Maar sommige soorten (rood) vlees bevatten ook veel vet en dan vooral ongezonde soorten zoals transvet. Dat is slecht voor hart en bloedvaten. Daarnaast bevat orgaanvlees veel cholesterol. Het hele verhaal van dieren die volgespoten worden met hormonen en antibiotica maakt me ook niet heel vrolijk. Tegenwoordig is het algemeen bekend dat je uit noten, zaden en (soya-) bonen genoeg eiwitten en mineralen kunt halen en je vlees eigenlijk niet meer nodig hebt. Met vitamine B12 moet je een beetje uitkijken, die is namelijk alleen uit dierlijke producten te halen (wel uit eieren en zuivel, dat is dus vegetarisch, maar niet veganistisch) en kun je beter als voedingssupplement slikken. Er zijn veel verschillende onderzoeken geweest die uitwijzen dat vlees eten verband houdt met bepaalde vervelende ziektes zoals kanker. Ik ben zelf geen expert op dit gebied, maar als ik de keuze heb, eet ik liever vegetarisch. Meteen een goede manier om het doel ‘gezond eten in 2017’ waar te maken.

Onze aarde

Ik studeer op dit moment Duurzaam Ondernemen en Innovatie, wat zich bezighoudt met zo duurzaam mogelijk leven. Het is geen geheim dat het slecht gaat met ons klimaat en vlees eten maakt het niet beter. Bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van dieren komen namelijk CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Daarnaast is er voor 1 kilo biefstuk, 25 kilo voer nodig. Dat betekent dat we 25x zoveel eten hadden kunnen hebben in de vorm van maïs, graan en sojabonen. Minder of geen vlees eten kan letterlijk de grote hongersnood in arme delen van de wereld oplossen. Om deze enorme hoeveelheid veevoer te produceren worden kilometers tropisch oerwoud gekapt, met het verdwijnen van het Amazonegebied en verschillende diersoorten tot gevolg.

Januari = VegetarischEthische Verantwoording

Dit klinkt misschien een beetje moeilijk, maar ethische verantwoording komt erop neer dat ik het niet eerlijk vind om hulpeloze dieren af te slachten. Ze kunnen zichzelf niet verdedigen, leven jaren in kleine hokjes (ja, ook de één-ster-Beter-Leven-dieren) en worden vetgemest. Er is onderzoek dat bewijst dat koeien en varkens wel degelijk kunnen lijden en ik vind dat we niemand pijn mogen doen. Ook geen dieren. Op dit moment volg ik een vak waarin Dieren Ethiek een belangrijk onderwerp is en waar we gedwongen worden om over dit onderwerp na te denken. Ik merk zelf dat hoe meer ik hierover nadenk, ik steeds meer besef dat ik vegetarisch wil eten. Als je met je gezicht constant op de feiten gedrukt wordt, valt het kwartje op een gegeven moment wel. Het grote probleem is dat veel mensen er niet over na wíllen denken.

Alleen in januari?

Aangezien vegetarisch eten voor mij redelijk nieuw is, heb ik mezelf uitgedaagd om in januari vegetarisch te eten. Daarna zie ik wel verder. Misschien dat ik dan nog heel soms een stukje vlees eet of dat het vegetarisch leven me bevalt en ik het gewoon vol houd. Zoals ik al eerder zei is het pas de vierde dag, maar ik heb er een goed gevoel over. Ik merk dat ik echt gemotiveerd ben en achter mijn keuze sta. Ook probeer ik om een soort eetdagboekje bij te houden, zodat ik jullie aan het eind van de maand mijn resultaten kan laten zien. Oh en nog even een extra feitje: wist je dat je als vegetariër gemiddeld 727 dieren bespaart in je leven? Honderden dieren die niet naar het slachthuis hoeven voor jou.

Eet jij deze maand vegetarisch of ben je misschien al vegetariër? Laat het me weten in de reacties!

Liefs!

*Ik ben, zoals ik al eerder zei, geen expert op dit gebied. Ondanks dat ik relevante universiteitsvakken heb gevolgd en onderzoek heb gedaan, kan ik nog steeds fouten maken. Laat het me vooral weten als bepaalde informatie niet helemaal correct is.  

2 Comments

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  4 januari 2017 at 21:39

  Ik zag een advertentie hierover in Londen en vind het eigenlijk een heel goed idee! Zo kunnen mensen zelf een maandje kijken of dit iets voor hun is. Ook je feiten en verhalen klinken heel erg logisch, goed dat je hier aandacht aan besteedt op je blog. Ik ben benieuwd wat je aan het eind van de maand vind van de challenge en of je je er dan nog steeds zo goed bij voelt! Malou x

  • Reply
   Catherine Kleynen
   8 januari 2017 at 00:12

   Ik was toevallig ook in Londen en daar zag ik het ook staan inderdaad! Ik was er al langer over na aan het denken en toen ik die advertentie zag, moest ik het wel doen!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.