Moord op de kade

Post mortem-tekening van de vrouw die in juni werd gevonden in het Zeeuwse Westdorpe (bron: Politie).

Het is stil op de Sint Anthoniekade. Een hittegolf houdt de mensen binnen en wie zich wel buiten waagt, wordt getrakteerd op een gemeen felle zon. Toch waagt Herman* het erop. Sammy* moet immers zijn behoefte doen. Door de verzengende hitte loopt hij langs de Sint Anthoniekade om aan het einde weer rechtsomkeert te maken. Ineens valt hem iets op en ook Sammy reageert. Hij gromt, blijft stil staan en wil niet meer verder. Iets bleeks steekt af tegen het groene weiland, tot de hersenen van Herman in schok realiseren wat zijn ogen zien. Met een trilling in zijn handen die overslaat op zijn stem belt hij 112. Enige tijd later arriveert de politie en wordt de Sint Anthoniekade afgezet met politielint. Het lichaam is gevonden.

Locatie van het lichaam, net naast de Belgische grens.

Jij

Wie was je? Was je een lieve moeder of misschien zelfs al een lieve oma? Een loyale echtgenote? Een betrokken buur? Wie was je? De vragen stapelen zich op in mijn hoofd terwijl ik het korte berichtje lees: ‘’Politie zoekt identiteit van dode vrouw in Westdorpe.’’ Een berichtje dat zou leiden tot een groot mysterie waarbij steeds meer bizarre details werden vrijgegeven door de politie.

Je werd naakt aangetroffen, een mensonterend tafereel in een afgelegen weide. Kwam je de verkeerde tegen? Zat je in een situatie waarin er geen weg terug meer was? Tijdens jouw leven heb je het al zwaar te verduren gehad. Een verwijderde baarmoeder, eierstokken en een galblaas. Stuk voor stuk zware en levensveranderende operaties.

En nu kijk ik in jouw ogen. Ze lijken me wat te willen zeggen, maar misschien projecteer ik mijn angst en nieuwsgierigheid nu op jou. Want inmiddels lig je anoniem in een graf, begraven met de minimale waardigheid die een ieder mens verdient. Alleen jouw lichaam getuigt nog van wat jou is aangedaan. De schotwonden vakkundig verborgen. Spreken kan niet meer, alleen gedachten blijven over. 

Begrafenis in Terneuzen van onbekende vrouw Westdorpe (bron: Omroep Zeeland).

Speculatie

Intussen stromen de tips bij de politie binnen en wordt elke aanwijzing opgevolgd. Was je Monika Ritschel, een 53-jarige Duitse? Twitteraar Florence is er heilig van overtuigd: ‘’Wat ik denk is dat diegene die al gevonden was (Monika) een andere vrouw is, Monika ligt in een graf met de verkeerde naam dus is NIET Monika.’’ Toch kwam jullie DNA niet overeen.

Of was je verwikkeld in een Noorse ontvoeringszaak, al dan niet in scène gezet? Al ruim 300 dagen is de 69-jarige miljonairsvrouw Anne-Elisabeth Hagen vermist. 9 miljoen euro losgeld eisen de daders of de ontvoering zou dodelijk aflopen. Noorse politie gaat uit van het laatste, maar ook jullie DNA komt niet overeen.

Het mysterie blijft onopgelost, maar mensen komen samen. Een dichteres en een bedrijf uit Harderberg sloegen de handen ineen en bewezen jou de laatste eer. Een ontroerend eerbetoon in de vorm van een gedenkplaat laat zien dat jouw dood iets teweeg heeft gebracht. Onbekend en toch niet vergeten.

Gedenkplaat voor onbekende dode vrouw Westdorpe (foto: Tijdelijke Gedenkplaat).

Heeft u tips?

Bel dan de Opsporingstiplijn via 0800-6070. U kunt ook ons algemene nummer bellen, 0900-8844. Blijft u liever anoniem, neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Aflevering Opsporing Verzocht over de vrouw uit Westdorpe.

Bronnen: Omroep Zeeland, de Volkskrant, Opsporing verzocht, politie.nl, ad.nl, Hart van Nederland, Twitter, Tijdelijke Gedenkplaat.

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.